Parkinson Hastalığı
Parkinson hastalığı nedir?
Parkinson hastalığı, beyin hücrelerinde kayıp ile seyreden (nörodejeneratif) ve genellikle yavaş ilerleyen bir beyin hastalığıdır. Titreme ve hareket bozukluğu ile başlayabilir. Hastalık zamanla ilerler ve öğrenme-hafıza gibi diğer beyin fonksiyonlarını da olumsuz etkileyebilir.
Parkinson hastalığının belirtileri nelerdir?
Parkinson hastalığı genellikle hafif belirtilerle başlar. Zaman içerisinde belirtiler artmaya başlar ve kişinin çalışma hayatını veya günlük aktivitelerini yapma yeteneğini etkileyebilir. Belirtiler daha da şiddetlendiğinde hastalığı olan kişiler bazen kendilerine bakmak için yardıma ihtiyaç duyabilirler.
Parkinson hastalığına işaret edebilen belirti ve bulgular nelerdir?
-Titreme (ellerde, çenede, başta)
-Hareketlerde yavaşlama
-Kaslarda katılık-donukluk
-Denge ve yürüme bozukluğu
Ayrıca bazı insanlarda şu belirti ve bulgular da hastalığın seyrinde ortaya çıkabilir:
-Dikkat bozukluğu
-Görsel halüsinasyonlar (kişinin sadece kendisinin görebildiği gerçek olmayan duyular)
-Depresif duygudurum (depresyon)
-Uyku bozuklukları (uykusuzluk, gün içinde uyuklama, uykuda hareket etme-konuşma)
-Ortostatik hipotansiyon (genellikle ayağa kalkıldığında kan basıncında düşme)
-Yorgunluk
-Koku alma yetisinde azalma
Parkinson hastalığı olan kişilerde kabızlık, terleme, idrar yapmakta güçlük, yutmada güçlük, cinsel işlev bozukluklarının da sıklığı artmıştır.
Parkinson hastalığı tanısı nasıl konulur? Özel bir tanısal testi yoktur. Hekimin hastanın şikayetleri ve öyküsü doğrultusunda yapacağı fizik muayene ve bazı ölçeklerle kişi tanı alır. Beyin görüntülemesi (MR & nükleer tıp görüntülemeleri) çeşitli hastalıklarla Parkinson hastalığı arasında ayrım yapmada faydalı olabilmektedir.
Parkinson hastalığının tedavisi nedir?
Parkinson hastalığının tedavisinde tam düzelme (şifa) sağlayan bir ilaç henüz yoktur. Tedavide esas olan hastalığın belirtilerini gidererek kişinin yaşam kalitesini arttırmak, olumsuz sonuçlardan korumak ve ilerleyici nitelikte olan hastalığın seyrini yavaşlatmaktır (yani hastalıktan etkilenmekte olan beyin hücrelerini olabildiğince korumaktır).
Tedaviye değinmişken şuna vurgu yapmak gerekir: tedavide kullanılmakta olan ilaçların hekimin önerisine göre eksiksiz ve zamanında alınması tedavi başarısı ve yan etkilerin azaltılması için önem arz etmektedir.
İlaçlara yeterli yanıt alınamadığı durumlarda, hastalık belirtilerinin azaltılmasında Beyin Pili olarak duyageldiğimiz “Derin Beyin Stimülasyonu” seçeneği de hasta özelinde değerlendirilebilmektedir. Parkinson hastalığı tanısı alan kişilerin bu tedavilerin yanı sıra kendileri için şu adımları atmasını öneriyoruz: -Tıbbi takip ve tedavilerinizi aksatmayınız. -Parkinson hastalığı veya hareket bozuklukları ekseninde kurulan hasta dernek ve kulüplerine katılarak kendinize sosyal destek sağlayın. -Aktif olun – aktif kalın: Yapacağınız düzenli egzersizler ve dahil olacağınız fizyoterapi programları hareket kabiliyetinizi ve dengenizi korumada size yardımcı olacaktır. Düzenli yürüyüşün yanı sıra yüzme, yoga, dans, Tai Chi gibi aktiviteler de faydalı olabilir. Bu aktivitelere başlamadan önce sizi takip eden hekiminizden kendinize özel olarak görüş almanız uygun olacaktır. -Sağlıklı beslenin. Kondisyonunuzu korumak için iyi bir beslenme planı önemlidir. Yeterli sıvı alımı, lifli beslenme de ortostatik hipotansiyon ve kabızlık kaynaklı şikayetlerinizi azaltmaya yardımcı olacaktır. -Evinizde düşme riskinizi azaltacak değişimleri yapınız. -Araba kullanıyorsanız, sürüş güvenliği açısından hekiminizden görüş alınız.
Comments