Hastalar için
Geriatri nedir?
Yirminci yüzyıl başlarından itibaren ortalama insan ömrünün uzaması ile geriatri kavramı ortaya çıkmaya başlamıştır. Tahmin edileceği gibi MÖ 5000 yıllardaki gibi beklenen yaşam süresinin 25-30 yıl civarında olduğu bir dönemde geriatriden bahsetmek mümkün değildir.
Yapılan çalışmalar;
• 60-65 yaş ve sonrasının hastalıklarının erişkinlerden farklı bir seyir izlemesi ve farklı bulgularla ortaya çıkabilmesi
• Bu yaş grubunda ilaç etkileşimlerinin çok daha fazla görülmesi
• Normal yaşlanma süreci ile hastalık bulgularının birbiri ile karıştırılabilmesi
• Bu yaş grubunun tedavisinde yer alan hekim sayısının artması ile gerek aşırı/yanlış tedavi oranlarının artması ve gerekse sağlık maliyetlerinin artmasının saptanması bu yaş grubunun hastalıklarının pediatri gibi bir ayrı branş olarak değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koyması ile Geriatri Bilim Dalı ortaya çıkmıştır.
Geriatri; 60-65 yaş ve üstü hastaların sağlık sorunları, hastalıkları, sosyal ve fonksiyonel yaşamları, yaşam kaliteleri, koruyucu hekimlik uygulamaları ve toplum yaşlanması ile ilgilenen bilim dalı olup iç hastalıklarının bir yan dalıdır. Geriatri Uzmanı ünvanı hekimlere 4 yıllık iç hastalıkları uzmanlık eğitimi üzerine, içerisinde nöroloji ve psikiyatri gibi rotasyonların olduğu 3 yıllık geriatri yan dal eğitiminden sonra verilmektedir.
Geriatrist (Geriatri Uzmanı); görev tanımına uyacak şekilde; hemşire, fizyoterapist, diyetisyen, sosyal hizmet uzmanı ve mümkün ise psikolog ile birlikte çalışmalıdır. Geriatrist gerekli gördüğü durumlarda ilgili ana bilim dalları ile konsültasyon yapmaktan çekinmez. Sonuç olarak amaç; yaşlının sağlığını korumak, hastalığında tedavi etmek, bağımsız olarak yaşamını sürdürmesine yardımcı olmak ve yaşam kalitesini yükseltmektir.
Dr. Işık'ın Uzmanlık Alanları
Alzheimer Hastalığı
Lewy Cisimcikli Demans
Frontotemporal Demans
Vasküler
Demans
Normal Basınçlı
Hidrosefali
Parkinson Hastalığı Demansı
Deliryum
Kognitif (Bellek) Yaşlanma
Geriatrik Depresyon
Düşmeler
Beslenme Bozukluğu
Kırılganlık
Sarkopeni
Bası Yarası
Tremor (Titreme)
Bakımveren Tükenmişliği
Kapsamlı Medikal Değerlendirme
Mobilitenin Değerlendirilmesi
Kas Gücü ve Kütlesinin Değerlendirilmesi
Beslenmenin Değerlendirilmesi
Fonksiyonelliğin Değerlendirilmesi
Duygudurumun Değerlendirilmesi
Kognitif Değerlendirme
İlaçların Değerlendirilmesi
Kontinansın
Değerlendirmesi
Ağrının Değerlendirilmesi
Uykunun Değerlendirilmesi
Yaşanılan Ortamın Değerlendirilmesi